Klarer FrP å holde oppslutningen helt frem til stortingsvalget?
I følge nettstedet Poll of Polls viste gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene for november at Fremskrittspartiet har en oppslutning på 22,0 prosent. Vi må tilbake til mars 2011 for å finne sist gang partiet ble målt på slike nivåer. Fremgangen ser ut til å fortsette inn i desember. De to målingene som så langt inngår i Poll of Polls beregning for desember, per 4. desember, gir FrP en oppslutning på 25,2 prosent. Og det ryktes at det er flere målinger med rekordtall for FrP på vei.
Det store spørsmålet 10 måneder før stortingsvalget blir da om FrP vil klare å holde seg på et så høyt nivå helt frem til valget, eller om lufta vil gå ut av ballongen før vi kommer til valgdagen. Klarer FrP å unngå samme skjebne som Senterpartiet opplevde for fire år siden? I desember 2020 ga snittet av de nasjonale målingene SP en oppslutning på det som da var rekordhøye 21 prosent, mens de ved valget 10 måneder fikk partiet kun 13,5 prosent av de avlagte stemmene. I historisk perspektiv var ikke det et dårlig valgresultat for partiet, men det var like fullt 7,5 prosentpoeng lavere enn hva meningsmålingene viste kun 10 måneder tidligere. Mange kommentatorer har trukket frem lanseringen av Trygve Slagsvold Vedum som SPs statsministerkandidat senvinteren 2021 som en av forklaringene på SPs fall i oppslutning frem mot valget.
Det er etter min mening flere grunner som taler mot at FrP vil lede samme skjebne frem mot valget i september neste år. Sylvi Listhaug har allerede gjort det klart at FrP mener at det er det partiet på borgerlig side som blir størst ved valget som i så bør få statsministeren. Det ser ikke ut så langt til å ha skremt partiets potensielle velgere. Der er nok sannsynlig at politikere fra de rødgrønne partiene fremover vil prøve å male et skremmebilde av et Norge styrt av statsminister Sylvi Listhaug. Hvorvidt det vil ha noen effekt, gjenstår å se.
En annen forskjell mellom SP for fire år siden og dagens FrP, er at da meningsmålingene viste SP på 21 prosent oppslutning, var det et historisk høyt nivå som partiet aldri har vært i nærheten av å oppnå ved stortingsvalg. Partiets beste stortingsvalgresultat er 16,7 prosent oppslutning som de fikk i 1993, ett år før folkeavstemning om norsk EU-medlemskap. FrP har i motsetning til SP levert valgresultater på nivå med dagens meningsmålinger både i 2005 (22,1%) og i 2009 (22,9%). FrPs valgresultat på 11,6 prosent i 2021 var partiets dårligste resultat ved stortingsvalg siden 1993. Ved alle stortingsvalgene fra 1997 til 2017 fikk FrP betydelig høyere oppslutning enn SP. Dagens nivå på meningsmålingene er derfor mindre atypisk for FrP enn det var for SP for fire år siden.
Hvis tar alle stortingvalg fra og med 2001 og ser på FrPs oppslutning i november året før stortingsvalg og sammenligner det med valgresultatet 10 måneder senere, ser vi at med ett klart unntak, stortingsvalget 2001, så har partiets oppslutning fra november til valgdagen holdt seg relativt stabilt.
Både i 2004 og 2008 lå FrP på over 20 prosent på snittet av målingene i november før valgdagen, og de fikk 22,1 prosent ved valget i 2005 og 22,9 prosent valget i 2009.
I 2001 var utviklingen annerledes og svært negativ for partiet. Fra november 2000 hvor partiet ble målt til 26 prosent på snittet av målingene og frem til valgdagen i 2001 var det nær full kollaps og partiet endte på et valgresultat på 14,6 prosent. Men dette var et år som var sterkt preget av sterk intern uro i partiet, med nær “borgerkrigslignende tilstander” internt i partiet. Flere av partiets stortingsrepresentanter som Fridtjof Frank Gundersen, Jørn Stang og Dag Danielsen meldte seg ut av partiet, mens Vidar Kleppe ble ekskludert. Rett etter valget ble også stortingsrepresentant Jan Simonsen ekskludert.
Jeg har nevnt tidligere at valg ikke er matematikk, så selv om det kun er ved ett av de seks siste stortingsvalgene at FrP har fått vesentlig lavere oppslutning ved valget enn hva meningsmålingene antydet 10 måneder tidligere, så er det fortsatt mulig at det enorme oppsvinget partiet nå opplever kan være et midlertidig blaff. Men det kan også godt være et forvarsel om at FrP i 2025 vil få en valgresultat som er blant partiets beste gjennom historien.
Snittet av målinger tilbake til november 2008 er hentet fra pollofpolls.no
Snittet av målinger for november 2004 er beregnet av undertegnede basert på seks nasjonale målinger fra Norsk Gallup (tall fra norpoll.no), AC Nielsen Norge, MMI, Sentio/Norstat, Distincta og Opinion.
Snittet av målinger november 2000 er beregnet av undertegnede basert på fem nasjonale målinger fra MMI, Opinion, Norsk Gallup (tall fra norpoll.no), Din Mening/Norsk Statistikk og AC Nielsen Norge.